Doek schoolzwemmen valt

Deze week is het dan definitief. Je kent dat wel, dat gevoel waarvan je weet dat het gaat gebeuren, maar waar je toch nog een sprankeltje hoop op blijft houden dat het niet gaat gebeuren … Helaas, het is nu definitief: vanaf september 2016 hebben we in de gemeente Veldhoven geen schoolzwemmen meer. Veldvest gaat het zonder de subsidie van de gemeente niet meer rond krijgen.
Triest, maar het is zo. In een tijd waarin er steeds meer kinderen verdrinken in de zomer, obesitas steeds bekender wordt, kinderen te weinig bewegen en zelfs wetenschappelijk bewezen is dat meer bewegen het leren bevordert (hierover verderop meer).
Verdrinking. Ja, water is en blijft gevaarlijk! Gelukkig beseffen dit heel veel ouders en gaan de meeste kinderen ook al jong naar de zwemles. Het leren zwemmen ligt dan ook bij de ouders volgens de gemeente, is hun verantwoordelijkheid. Begrijp ik, maar wat als je de zwemles niet kunt betalen? Of als je geen benul hebt van de gevaren van het water omdat je er niet mee opgegroeid bent? Dat is nu onze grootste zorg. Hoe gaan de scholen erachter komen welke kinderen nog geen zwemdiploma hebben? Alle kinderen die een basisschool verlaten dienen een A-diploma te hebben, werd een paar jaar geleden geroepen … Wordt lastig op deze manier. Volgende week maar weer eens contact opnemen met de gemeente om te kijken of we een vangnet constructie kunnen bedenken. Aangezien zij de subsidie stop zetten, neem ik aan dat ze hier ook graag over mee willen denken.
Obesitas. Ik kende het woord vroeger niet. Het is iets wat de laatste jaren een steeds grotere rol lijkt te spelen in onze samenleving. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Aangezien al veel kinderen wel een diploma hebben die mee komen bij het schoolzwemmen (dus in dit gedeelte begrijp ik de gemeente ook zeker wel), hebben wij een aantal jaren geleden een geheel nieuw programma opgesteld. De kinderen moeten gestimuleerd worden om veel te bewegen en ze moeten het leuk vinden. De “natte gymles” werd in het leven geroepen. Om de zwemvaardigheid door de jaren heen te bewaren werd er voor een doordraai systeem gekozen. Elke groep (van groep 4 t/m 8) komt 8 weken zwemmen. Kinderen enthousiast, leerkrachten enthousiast, zweminstructeurs enthousiast. 
Kinderen: veel leuker programma met springen van de plank, survivalzwemmen, snorkelen, waterpolo, enz. 
Leerkrachten: zij zien dat de zwemvaardigheid behouden blijft. In het eerste jaar hebben we leerlingen van groep 7  met diploma’s nog wel eens terug moeten zetten naar het ondiepe bad…. Spelen in het water is leuk, maar een normale zwemslag maken om vooruit te komen lukte niet meer. Zweminstructeurs: zeer afwisselend programma met veel leuke onderdelen erbij. 
Kortom, iedereen gelukkig, meer beweging voor de kinderen en groter behoud van de zwemvaardigheid. Dit verdwijnt dus mee.

Bewegen bevordert het leren. Deze informatie vanuit het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen kwam mij vorige week onder ogen. Het filmpje (Bewegende kinderen leren beter, filmpje staat onder dit artikel)  is ook op het Jeugd Journaal geweest, dus wellicht dat jullie het ook gezien hebben. Zo niet, zeker even bekijken. Als ik dit zie en lees, gaan bij mij allerlei radars werken in mijn hoofd.
Bewegingsonderwijs is cruciaal voor de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van een kind. Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat sport en bewegen bijdragen aan betere onderwijs resultaten en ziekte verzuim terug dringen. Vandaar dat er nu al proeven/pilots lopen met “bewegend leren”. (Fit en vaardig) Minimaal 2 uur, maar liever 3 uur bewegen in de week voor kinderen op de basisschool. Ik hoor jullie al denken: Leuk, maar wat heeft dit met het schoolzwemmen te maken? Als eerste: je haalt nu dus weer een uurtje bewegen weg bij de kinderen. Als tweede: hier zien wij kansen en mogelijkheden om iets op te gaan zetten voor de scholen. Natuurlijk moeten we nog bekijken of scholen hier ook bereid willend tegenover staan. Insteek: de zwemlessen gaan integreren in de lessen taal en rekenen. Zo behoud je het zwemniveau bij de kinderen en ondertussen prikkel je ze tot het herhalen/oefenen van lesstof op school. Bijvoorbeeld: in estafette vorm de kinderen letters op laten halen op allerlei verschillende zwemmanieren. Als alle letters
opgehaald zijn moeten zij hier woorden van vormen. Of een som uit laten rekenen en de uitkomst is het aantal secondes dat ze op de rug moeten drijven, enz.
Dit wordt dan een win-win situatie: betere schoolprestatie op school voor de kinderen (omdat ze weer meer beweging krijgen en daarin ook nog eens de lesstof herhalen) en het zwemniveau blijft op peil waardoor we minder verdrinkingsgevallen krijgen…
Veel stof tot denken dus om hier wat mee te gaan doen. Tevens ondervang je dan ook gelijk het probleem dat je straks niet meer weet of alle kinderen wel/geen zwemdiploma hebben in de klas. Maar ja, ook dan: wie gaat dit betalen? Aankloppen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Staatssecretaris Dekker noemt dit onderzoek een aanmoediging voor de scholen om ermee aan de slag te gaan. Komt hij dan ook bij een integratie in het schoolzwemmen met geld over de brug? Zou mooi zijn.
Ik kan hier nog wel drie pagina’s over vol schrijven. Ideeën zijn dus weer geboren. Uiteraard is het voor het zwembad een financiële aderlating, een gat wat weer op een andere manier gedicht moet gaan worden in een toch al moeilijke tijd. Aan de andere kant ligt ons hart bij de kinderen. En zeg nou eerlijk: niemand wil toch dat zijn/haar klasgenootje, vriendje, vriendinnetje, zoon of dochter in de zomer per ongeluk zonder zwemdiploma in het water valt?