Hoe Red JIJ Jezelf In Het Water?!

DAT is wat we hadden bedacht om mee te doen aan Sjors Sportief. De kinderen die mee doen kunnen zichzelf op allerlei manieren testen in het water. Aangezien Sjors Sportief betekent dat het laagdrempelig moet zijn, hadden we een leuke actie bedacht. De eerste twee lessen gratis en de andere vier voor maar €5,00 per les! Super aanbieding dus om je kind nog zwemveiliger te maken.


Wat doen we dan allemaal in zo’n cursus? Vooral leuke dingen uiteraard, want water is leuk en spelen in water is nog leuker, zeker als er ook loopmatten, boten, vlotten en wakken aan te pas komen! En dan leer je hier ook nog van? Zekers zeggen wij dan! Dat is nu dus juist waar wij voor staan: maak de lessen leuk en interessant voor de kinderen zodat ze eigenlijk niet in de gaten hebben dat ze aan het leren zijn. Dat is pas interessant. Want iets wat leuk is gaat heel snel voorbij, wil je nog een keer doen en maakt je blij en vrolijk. Dus vrolijke instructeur, vrolijke kinderen: wat willen we nog meer!
 
Oh ja, ze moesten ook iets leren. Ik zal in het kort een beetje uitleggen hoe de kinderen leren zichzelf nog beter in het water te redden.
Allereerst moeten ze elke les met kleding aan het water in. De hele les dus. Ervaren wat kleding met je doet in het water: lange broek, shirt met lange mouwen en schoenen. En weet je wat grappig is? Ze moeten tijdens het zwemmen de broek uit doen (mag wel watertrappend uiteraard) om vervolgens met die zelfde broek zich drijvende te kunnen houden. Dus zorgen dat er op de één of andere manier lucht in komt waardoor je er op kunt gaan liggen. Best handig als je per ongeluk lang in het water moet blijven liggen of gewond bent aan je benen…
Wat nog meer. Stel je bent lekker aan het varen op het water in een boot en je valt er vanaf? Wat dan? Tja, dan zal je toch terug moeten zwemmen en weer op de boot moeten kunnen klimmen. Ook dit wordt geoefend, evenals het achterover van de boot vallen! Ervaar maar hoe je in het water komt en oriënteer je onder water maar waar je bent en waar je naar toe moet.
Over onder water oriëntatie gesproken, om dit goed onder de knie te krijgen moet je door een gat zwemmen, over een vlot heen, onder een vlot door, over en onder het wak door en zelfs met een geblindeerde duikbril onder water durven zwemmen! Jullie beginnen nu langzaamaan vast te begrijpen dat dit een zeer nuttige cursus is.
Maar we zijn er nog niet. Het is niet alleen jezelf redden, maar in deze cursus wordt ook nog aandacht besteed aan het redden van een ander. Zo moet je met je mede cursisten een vlot vervoeren, maar ook een plankje of bal boven water naar de overkant vervoeren. En als je dat met een bal kan, dan kun je dit ook leren met een mede cursist, dat is maar een kleine stap. Een schoen moet er ook nog opgedoken worden van de bodem. Als laatste moeten ze dan van de kant met een hulpmiddel proberen iemand uit het water te redden. Vanaf de kant dus, wij noemen dit een “droge” redding. Dit ga je altijd eerst proberen, voordat je zelf in het water springt om iemand te redden. Niet omdat we onze kleding droog willen houden, maar omdat dit meest veilige en snelle redding is die je uit kunt voeren, mits het slachtoffer dus nog boven water is en in de buurt ligt. En dat hulpmiddel kan van alles zijn: bijvoorbeeld je spijkerbroek, die kan toch wel een paar meter halen vanaf de kant.

Met al deze oefeningen word je dus zelf een stuk vaardiger en je leert gelijk hoe je op een redelijk simpele manier je vriendje of vriendinnetje uit het water kan redden. En zeg nou eerlijk, als je dit allemaal zo leest, wil je zelf toch ook de cursus gaan doen?! Heel leuke onderdelen en de kinderen hebben de eerste lessen al gehad en met veel plezier gevolgd! Volgende week gaan we verder en na 6 lessen hebben ze toch een mooi diploma op zak en zijn ze een stuk zwemvaardiger geworden.