Van hoop naar leven!

Het valt soms niet mee om een mooie titel te verzinnen voor elke blog, maar deze omschrijft precies wat er gisteren is gebeurd. Deze blog schrijf ik altijd op donderdag, dus ik heb het nu over woensdagavond.

Persconferentie.

Een week eerder dan gepland, zaten we op woensdagavond weer met z’n allen voor de televisie om te luisteren wat onze minister president te vertellen had. Voor jullie beeld: bij ons thuis lijkt het net of we klaar zitten voor weer een geweldig avondje entertainment op de televisie, zoals dat vroeger het geval was.
Veel was al uitgelekt in het nieuws, maar voor mij was nog niet echt duidelijk wat er met de zwembaden zou gaan gebeuren. Spanning dus alom om 19.00 uur toen Mark Rutte gedecideerd naar zijn microfoon liep (worden die eigenlijk ook ontsmet na de persconferentie?).

1 september.

Een aantal belangrijke boodschappen werden als eerste verteld. Hoe goed we het allemaal doen momenteel, hoe moeilijk sommige keuzes zijn, hoeveel respect er is voor de mensen die keihard werken, enz. “Kom nu maar op met wat je echt te vertellen hebt!” was mijn gedachte. En daar kwam dan het rijtje wat allemaal weer wel mocht. De contactberoepen mogen vanaf 11 mei weer aan het werk. Vanaf 2 juni (de geboortedag van mijn oudste zoon) mogen mijn kinderen weer naar het middelbaar onderwijs. Uiteraard een mooie dag dus als je dan jarig bent. 😅 Horeca, bioscopen, theaters, bibliotheken mogen allemaal weer mondjesmaat aan de gang. Sterker nog vanaf 1 juli mogen er weer bijeenkomsten georganiseerd worden voor 100 personen! Mijn hoop werd steeds groter, maar nog steeds niets gehoord over de sport of het zwembad specifiek….
Nou, daar kwam het dan hoor. Alle binnen sportaccommodaties en sportscholen mogen pas vanaf 1 september open ….. een schok, schrik, waaaaaaaaattttt? Verbazing alom bij mij, mijn mond viel open, da minde nie! (vertaling: dat meen je niet) Gelukkig daarna de woorden: we bekijken per branche of er al eerder geopend kan worden.

Hoop.

Die zin gaf me weer wat meer hoop. Ondertussen zaten er al collega’s op de groepsapp die het ook allemaal niet konden bevatten en begrijpen. Ik probeerde iedereen rustig te houden en vooral te vertellen dat we geen paniek moeten zaaien. Ik wist namelijk dat aan de achterkant de zwembranche heel hard al bezig was geweest met het opstellen van protocollen en aansturing op een snellere opening. Maar ja, dat was ook voor mij geen garantie dat het dan ook echt ging gebeuren. Laten we dus vooral even positief blijven en pro-actief ervoor zorgen dat Den Haag ons gaat horen was mijn advies. Ik stond al weer in standje “overwinnen”.

Leven.

Een klein uurtje later zagen we op de site van het ministerie alle richtlijnen staan. En jawel, daar, één regeltje ver bovenin het geheel: binnenzwembaden mogen vanaf 11 mei weer open. Uh pardon, we mogen dus open vanaf 11 mei? Dat is komende maandag? Het is nu woensdag, toch? Yes yes yes, we mogen vanaf 11 mei open!! Gelijk gedeeld aan mijn collega’s en een vreugde dans gemaakt door heel het huis. We mogen volgende week al open! We gaan weer echt doen waarvoor we leven: zwemlessen geven en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen fit en vitaal blijven.

Pas op de plaats.

Binnen al deze euforie besefte ik ook maar al te goed, dat we maandag echt nog niet open kunnen. We zullen nog het één en ander moeten regelen namelijk. We hebben hier helemaal niet op gerekend! We zijn al wel bezig met het opstellen van protocollen en bedenken hoe we alles in moeten gaan richten in de 1,5 meter cultuur, maar we zijn daar zeker nog niet mee klaar. Ook omdat er een paar weken geleden werd gezegd dat we zeker tot 20 mei gesloten moesten blijven.
Een half uurtje later las ik op social media dat we vrijdag (voor jullie vandaag dus) de protocollen toegestuurd krijgen vanuit de zwembranche. Richtlijnen waar we ons aan moeten gaan houden om open te kunnen. We zullen dit dus eerst moeten gaan bekijken, voordat we harde besluiten kunnen nemen. Vandaar ook dat we op social media en onze website het nog even open laten wanneer en met welke activiteiten we straks gaan beginnen.

Ongeduldig.

Ik begrijp heel goed dat iedereen zo snel mogelijk weer bij ons in het water wil gaan liggen en springen. We hebben vandaag met ons kernteam aan tafel gezeten en besloten dat we alles eerst goed willen regelen voordat we onze deuren gaan openen. Dit voor de veiligheid en gezondheid van onze klanten en personeelsleden. Het moet op een veilige en verantwoorde manier gaan gebeuren. In dit geval is dan haastige spoed zelden goed. We gaan proberen of het mogelijk is om op maandag 18 mei te gaan starten met activiteiten. Wat dit zal zijn, weet ik op dit moment ook nog niet. De protocollen moeten namelijk nog binnen komen op het moment dat ik deze blog aan het schrijven ben.
Wij vragen dan ook van een ieder nog heel even geduld, zodat wij iedereen, klanten en personeel, goed en tijdig kunnen informeren en instrueren en onze accommodatie in kunnen richten op een 1,5 meter samenleving. Alleen dan kunnen we veilig en verantwoord open gaan. Ook wij willen super graag aan de gang, maar goed doordacht is in deze beter dan snel en onverantwoord. Ik las vandaag dat de gemeente toestemming moet geven om de deuren te openen. De protocollen van ons bad zullen eerst daar nog getoetst moeten worden.
Maar: het begin is gemaakt en het lege zwembad is bijna voorbij! We mogen weer open, we mogen weer open, yeah! 😄🎉