De ochtendwandeling

Sinds het Coronavirus over heel de wereld actief is, ben ik zelf steeds meer gaan wandelen. Vanwege het feit dat dit mij veel positiviteit brengt, neem ik u even mee naar mijn ochtendwandeling. Een persoonlijk verhaal, u kunt nu nog stoppen met lezen.

Uitdaging.

Sinds de tweede Lock down heb ik het personeel opgeroepen om juist in deze tijd in beweging te blijven. Om ze hierin te stimuleren hebben we de app “het Ommetje” op onze telefoons gedownload en zijn veel collega’s in onze groep aangesloten. Via deze app daag je elkaar uit om elke dag minimaal 1x te gaan wandelen. Voor een wandeling krijg je namelijk punten. U raadt het al: degene die de meeste punten scoort staat bovenaan! Aangezien ik niet vies ben van uitdagingen, neem ik dit dus heel serieus op en zorg ik ervoor dat ik elke dag een wandeling maak van minimaal 20 minuten (vaak ook langer).

Ochtend.

Om deze wandelingen in mijn dagelijkse patroon in te brengen, betekende dit voor mij dat ik in de ochtend wat eerder op moest staan. In het begin is dat best wel lastig, maar als je het eenmaal gewend bent, is het eigenlijk alleen maar heerlijk.
Wat is er nu lekkerder dan vroeg in de ochtend naar buiten te gaan en een wandelingetje te maken? Het brengt zoveel goede dingen met zich mee en ik kan daar ook echt oprecht van genieten. Het is voor mij in ieder geval een stukje mindlessness. Ik hoorde dit woord laatst een keer in een podcast en ik moest hier enorm om lachen. Normaal gesproken heet het natuurlijk mindfulness, maar wat je daarmee wilt bereiken is dat je je hoofd leeg maakt. Dus ik vind de andere benaming inderdaad beter en ook grappiger klinken. Mijn hoofd is na een wandeling weer lekker leeg en ik kan weer vol de rest van de dag tegemoet gaan.

Wandeling.

Tijdens de wandeling kan ik genieten van de natuur en de dingen om me heen die ik tegen kom. Dit hoeft niet alleen de natuur te zijn, maar ook die fietser die voorbij rijdt, of de andere wandelaars die ik tegenkom. Een vriendelijk “goedemorgen” met een glimlach op mijn gezicht, zorgt ook altijd voor een glimlach en “goedemorgen” terug.
Zeker in dit jaargetijde waar de bloesem in de bomen komt, de blaadjes weer terug aan de takken en de krokussen weer uit de grond omhoog komen, is alleen daarom een wandeling al de moeite waard. Maar het is natuurlijk ook net waar je op let en waar je oog op valt, of juist waar je naar op zoek bent. Met een ontspannen muziekje in mijn oren, kan ik uren door blijven lopen bij wijze van spreken.
En wat kan je dan leren van de natuur? Gisteren hoorde ik iemand zeggen: een boom staat daar maar en zonder na te denken ontwikkelt hij zichzelf en groeit hij door. Niemand die tegen hem zegt hoe hij dat moet doen en toch groeit hij. Dit zet mij dan ook weer aan het denken. Vaak maken wij het onszelf namelijk zo moeilijk door onze eigen gedachten. Natuurlijk heeft een boom geen gedachten, dus hij wordt niet afgeleid door wat een ander van hem vindt, hoe ze over hem denken of wat hij over zichzelf denkt. Even verderop in de wandeling kom ik een boom tegen, waarbij een dikke tak is afgebroken. Je ziet dan onder dat stompje dat er zich een nieuwe dikke tak heeft ontwikkeld en dat hij een andere kant op is gaan groeien. Ik trek dan de volgende conclusie hieruit: loopt het ergens niet goed, of maak je iets mee, kijk dan welke kant je wel op kunt gaan. Wat zijn jouw mogelijkheden nog wel, naar welke kant kun je wel groeien? Soms moet je ook dit soort zaken meemaken, om juist dat andere te waarderen of ervoor te vechten. Dit zal je regelmatig in je leven tegenkomen. In deze tijd meer dan actueel natuurlijk. We zijn momenteel allemaal op zoek naar wat en hoe we dingen anders kunnen doen en hoe we met heel de situatie om kunnen gaan.
Dit is dus wat er dan door mijn hoofd heen gaat als ik naar een boom kijk 😅. Dan zie je wat je dus uit zo’n wandeling kunt halen.

Zwemmen.

Het gevoel van ontspanning wat ik ervaar tijdens een wandeling, heb ik overigens ook als ik mijn banen zwem. Juist daar, met je hoofd onder water, ben je helemaal alleen met jezelf en het water. Niemand die tegen je praat, totale rust voor jou en eventueel je gedachten. Het is dan natuurlijk wel de kunst om die gedachten niet naar het negatieve om te zetten.
Aan de andere kant als je een keer opgefokt of boos bent, is het ook heerlijk om met je armen hard door dat water heen te scheppen en al je frustratie zo uit je lichaam te krijgen. Ook dat lucht op en zorgt ervoor dat je meer ontspannen uit het water komt.
Alleen maar rustig in het water dobberen is uiteraard fijn, maar om een stuk weerstand en conditie op te bouwen, zal je je toch ook regelmatig uit moeten dagen in het zwembad. Zorg daarbij voor afwisseling en probeer het op die manier te doen dat het je moeite kost. Dan heb je wel de juiste ingrediënten te pakken om gezonder door het leven te gaan. Dit geldt uiteraard niet alleen voor zwemmen, maar kun je ook in alle andere fysieke bewegingen toepassen. Hopelijk kan iedereen dit snel ook weer zelf ervaren als onze deuren weer open mogen!
Hopelijk heeft deze blog jullie wat inspiratie opgeleverd om meer te gaan bewegen, je hoofd op tijd leeg te maken en eens op een andere manier tegen het leven aan te kijken. Als het dat heeft gedaan (en een glimlach soms tevoorschijn heeft getoverd), ben ik meer dan tevreden.