Diploma zwemmen met een knuffel als publiek

Afgelopen zaterdag was het weer zover. De eerste lichting (maar liefst 47 kinderen) na de Corona stop stond weer in de startblokken om het felbegeerde EasySwim diploma te gaan halen! Op welke manier we het deze keer hebben georganiseerd kunt u lezen in deze blog. Ik noem het zelf Diplomazwemmen 4.0, het is namelijk al de 4e keer dat we het op een andere manier organiseren, maar de lol is er niet minder om.

Knuffels.

Vandaag zou het de eerste keer worden dat we dan echt helemaal zonder ouders erbij gaan diplomazwemmen. De andere keren konden we het nog met wat kunst- en vliegwerk oplossen (de laatste keer met 1 ouder die mee zwom tijdens het diploma zwemmen), maar nu mogen er toch echt geen volwassenen op de zwemvloer komen. Voor sommige kinderen wellicht super spannend, terwijl het voor andere kinderen een stress-factor minder was dat er geen publiek op de tribune zat.
Om het leed een beetje te verzachten hadden we bedacht dat iedereen een knuffel mee mocht nemen. Altijd fijn voor een kind om zijn of haar beste vriend bij te hebben en deze konden dan ook mooi fungeren als publiek op de tribune. Sommigen hadden dit dan ook zeer serieus opgepakt en zelfs op een A4 een spandoek erbij getekend, waarbij de knuffels dus specifiek hen aanmoedigde. Wat ontzettend lief en leuk bedacht! Het gaf in ieder geval op de tribunes een mooie beeld. Actie 1 was dus zeer geslaagd!

Rode loper.

Al vroeg in de ochtend doken een aantal collega’s de kruipruimte van het zwembad in om onze rode loper naar boven te halen. Voor een bijzondere dag, moeten we natuurlijk bijzondere momenten creëren. Naast de rode loper die via de voordeur naar buiten was gerold hadden we ook wat paaltjes met vlaggetjes gehangen. Het zag er super gezellig en interessant uit en de kinderen en ouders die al aan kwamen lopen buiten, vonden het ook heel bijzonder. “Kijk wat leuk, jullie mogen via de rode loper vandaag naar binnen!” Ook de tweede actie viel goed in de smaak.

Livestream.

Uiteraard hadden we ook een livestream geregeld voor alle ouders. Via een beveiligde link op YouTube kon iedereen thuis heel het feestelijke gebeuren volgen. Alle ouders hadden hier van tevoren al een mail over gekregen en wilden ze niet dat hun kind te zien was, dan zouden ze op een ander moment voor het diploma kunnen zwemmen, zonder camera’s in de buurt.
Aangezien de ouders uiteraard na het brengen van het kind nog naar huis moesten rijden voor de livestream, hebben we er het eerste kwartier maar voor de kinderen een feestje van gemaakt. In een grote polonaise zijn ze rond het bad gelopen en om klokslag 14.15 uur begonnen we dan daadwerkelijk met de 9 onderdelen van het zwemdiploma.
Eén ouder was overigens nog heel slim. Die belde via zijn mobiel met video bellen naar een instructeur die hij kende, zodat hij zijn kind tijdens het diploma zwemmen nog even live extra aan kon moedigen. Misschien kunnen we hier de volgende keer ook nog iets mee doen…. Het brengt mij weer op ideeën, maar hopelijk is het dan niet meer nodig en kunnen we gewoon weer ouders toelaten in het gebouw.

Zwemmen.

Het diplomazwemmen verliep vervolgens van een leien dakje. De sfeer bij zowel de kinderen als de zweminstructeurs zat er prima in. Jaap kon met zijn camera via de livestream ook regelmatig in- en uitzoomen, zodat ook thuis iedereen goed kon zien waar zijn of haar kind mee bezig was. Alle onderdelen zijn prima in beeld gebracht. Met een lekker muziekje tussendoor waarbij de kinderen wederom in een polonaise van onderdeel naar onderdeel liepen, kon de middag niet meer stuk.
Op het einde hebben alle kinderen natuurlijk onder luid gejuich van zichzelf voor de camera staan springen met het felbegeerde diploma in de handen. Aangezien we ook nu weer 15 minuten hadden ingebouwd om de ouders naar het zwembad te laten komen, mochten de kinderen allemaal nog heel even in het recreatiebad zwemmen en van de glijbaan af. Voor hen kon deze middag natuurlijk niet meer kapot! Op naar de vakantie en een zwemveilig leven.