Hoe laat sta jij op in de ochtend?

Deze week luisterde ik een weer eens naar een podcast en daarbij ging het over een gezonde levensstijl. Het is overigens niet zo heel onlogisch dat ik naar deze podcasts luister. Hoe zit het met jouw levensstijl? Waar kunnen wij je mee helpen? Wellicht dat je na deze blog besluit je leven om te gooien …

Podcast.

De podcast waar ik het over heb is “Oersterk” van Richard de Leth. In deze podcast interviewt hij Tabe Ydo, die ook bekend is van zijn boek “One day”. In zijn zoektocht naar een gezond en evenwichtig leven is hij tot de conclusie gekomen dat geluk zit in vele kleine opeenvolgende momenten die je allemaal in 1 dag kunt uitvoeren. Als je de podcast wilt luisteren (en kijken) kun je klikken op deze link: Oersterk podcast

Uitdagingen van een maand.

Wie doet er niet aan mee? Uitdagingen die je een maand vol moet houden. In oktober gaan we massaal onze rookgewoontes neerleggen, in januari gaan we een maand stoppen met drinken, na carnaval gaan we 6 weken vasten (wie doet dit trouwens nog?). Maar wat gebeurt er na deze maand? Leuk zo’n maand van “ontberingen”, maar daarna zal 99% waarschijnlijk wel weer gewoon datgene gaan doen wat ze die maand hebben gelaten. Eigenlijk raar hè? Als ik mensen spreek die meedoen aan zulke maanden hoor je altijd dat ze zich fitter voelen na zo’n maand, meer energie hebben en vaak ook nog afvallen. Waarom zou je er dan na een maand weer mee stoppen? Ik begrijp dat eerlijk gezegd niet.

Vroeg opstaan.

Dit was waar Tabe tegenaan liep, dat vertelt hij in deze podcast. Als we alle uitdagingen van die maanden eens in 1 dag proppen? Dus niet een maand stoppen met roken, maar die dag niet roken, die dag niet drinken, die dag vasten, enz. Je gaat dan op die ene dag van uitdaging naar uitdaging. Wat daarbij ook helpt is dat je je “me-time” naar vroeg in de ochtend gaat plaatsen in plaats van aan het einde van de dag. Tijd voor jezelf is op die dag heel belangrijk en iets waar je gelukkiger door wordt. Op het moment dat je dit pas op het einde van de dag doet, heb je hier vaak geen puf meer voor. Daarbij is het ook zo dat je lichaam zich al aan het voorbereiden is op je slaap.
Wat Tabe dan ook predikt is dat je vroeg op moet staan en gelijk in de ochtend die tijd voor jezelf moet pakken. Sta op voordat je wordt afgeleid door je telefoon, je gezin of andere mensen. Voordat je weer wordt geleefd door de dag, nee, bepaal zelf hoe je de dag beleeft door in de ochtend de focus te leggen en te bepalen hoe je dag gaat lopen. Hij staat om 04.30 uur op! Dat vind ik persoonlijk wel heel erg vroeg, maar dan weet je inderdaad zeker dat de rest van de wereld nog slaapt. 😀 Het is maar net waar je aan gewend bent.

Eigen ervaring.

Zelf sta ik altijd rond 06.00 uur op. Even naar de w.c. en daarna wat water drinken (je lichaam heeft heel de nacht geen vocht gehad, dus drinken in de ochtend is belangrijk). Vervolgens ga ik 20 minuten sporten en pak ik een koude douche. Hierna ga ik ademhalingsoefeningen doen en wandel ik naar mijn werk. Dat wandelen kan natuurlijk niet iedereen, maar als dat wel mogelijk is voor je, is dit een aanrader. Tijdens het wandelen doe ik vaak nog ademhalingsoefeningen (probeer maar eens alleen door je neus in- en uit te ademen) en kun je alvast bepalen wat je die dag gaat doen. Op deze manier heb je aan het begin van de dag focus. Jij bent dan degene die de touwtjes in de handen heeft en niet je telefoon of iedereen op de werkvloer die iets van je wil. Dit moet je natuurlijk wel bewaken en dat lukt mij ook niet echt elke dag hoor. Het fijne is dat het begin van je dag wel door jezelf is bepaald en je echt tijd voor jezelf hebt. Ook met kinderen in huis is dit te regelen. Met wat kleinere kinderen kom je dan misschien toch bij de tijd van Tabe uit…
Mij bevalt dit ritme prima in ieder geval. Je kunt ook beginnen met 10 minuten eerder opstaan en het dan langzaam op gaan bouwen. Aan de andere kant is het soms beter om gewoon rigoureus je levensstijl om te gooien en te bedenken wat je in de ochtend allemaal wilt doen en hoeveel tijd dat dit kost. Deze tijd ga je dan eerder opstaan. Je kunt daar morgen natuurlijk gelijk mee beginnen! En dan ook echt morgen beginnen, want “morgen begin ik” is één van de meest gehoorde excuses om gewoon niet aan de gang te gaan… en ja, je zult dit echt zelf moeten doen, niemand die dit voor jou kan doen. Een positieve mindset in deze is ook belangrijk dus. Zet je wekker nu alvast om!
Voor het geval je wilt zwemmen in de ochtend: wij zijn vanaf 07.00 uur geopend en jullie zijn allemaal welkom! Voorlopig nog wel van te voren reserveren natuurlijk. Ik ben benieuwd of de bak met water morgen helemaal vol ligt met ochtend zwemmers. Het is echt heerlijk om de dag op deze manier te beginnen. Ik raad het iedereen aan!