Diploma stress

“Zit er nog iemand in het kleedlokaal die op gaat voor zijn diploma?” “Ja, en we hebben een probleem”. Ik ging even kijken wat er aan de hand was. “Ik heb net het bandje van haar schoen kapot getrokken, en nu?” Een radeloze vader die me vragend aan kijkt. Zijn dochter die me ontredderd aankijkt. “Geen probleem”, zei ik “dan zwem je toch gewoon lekker zonder schoenen!”

Het is zaterdagochtend 08.55 uur, de ochtend van het diplomafeest. De vader vertelde nog dat het op de parkeerplaats ook al mis ging en dat ze toch echt al 20 minuten geleden daar waren gearriveerd. “Geen probleem, we beginnen pas als iedereen er is en we hebben nog zeker 5 minuten over. Tijd zat dus”. Soms zijn de ouders net zo gespannen als de kinderen zelf tijdens het diplomafeest.

Tijdens het diplomafeest zijn wij altijd verkleed in een bepaald thema. Dit keer was ik samen met een collega een zeemeermin, dus deze zeemeermin nam het laatste kind mee naar de zwemzaal en het feest kon echt beginnen. Alle ouders en fans zaten op de tribune en de kinderen op de banken achter de startblokken. Blije gezichten, gespannen gezichten, rustige kinderen, stuiterende kinderen, verlegen kinderen. De een met een stralende lach, de ander al zachtjes huilend. Iedereen beleeft dit feest op zijn of haar eigen manier.
Om de spanning eraf te halen starten we altijd met een vrolijk dansje waarbij iedereen in beweging wordt gebracht, ook de tribune. Op zaterdagochtend valt dat niet mee, maar even later had iedereen de armen gespreid en deed net alsof ze omhoog aan het vliegen waren.

Tijd om de kinderen te verdelen in 3 groepen en te starten met de 3 onderdelen die met kleding aan gezwommen moesten worden. Na elk onderdeel werd er in polonaise opgeschoven naar het volgende onderdeel op klanken waarbij je wel moet gaan klappen. Bijna alle kinderen ondergingen ontspannen de onderdelen. Hierna mocht iedereen de kleding uit doen, nadat ze een knuffel hadden gegeven aan papa!

Ze zijn uiteraard vóór deze dag allemaal al geslaagd voor het diploma, vandaar dat we het ook een feest noemen. 3 situaties dus met de kleding aan, om vervolgens nog 6 onderdelen in alleen badkleding uit te voeren. Banen zwemmen doen kinderen meestal niet als ze vrij gaan zwemmen, maar wel: tikkertje, over een mat klimmen en eraf vallen, onder iets door zwemmen, bordjes opduiken van een bodem, overgooien met een bal, iemand kopje onder duwen, enz. Dit zijn dus allemaal onderdelen van dit mooie diploma. Ruim 1,5 uur later hebben ze alle onderdelen gedaan. Ik kan je vertellen dat ze dan nog meer hebben gezwommen dan kinderen bij een C-diploma moeten doen. Uiteraard hebben ze dan ook alle zwemslagen laten zien.

De spanning is er dan ook echt helemaal af en stralend staan ze na het zwemmen op een verhoging met het diploma hoog boven hun hoofd. Gefeliciteerd allemaal, op naar een zwemveilig leven!