De baby hangplek

“Het wil nog niet zo vlotten met de baby eendjes hè?” vroeg ik aan een moeder in de babypeuter les. “Nee”, zei ze vrolijk, “dit is namelijk de baby hangplek”. Wat was het geval? Tijdens de les moesten de baby’s over een mat met obstakels klimmen om vervolgens door het “oerwoud” (een mat met slangen rechtop erin) in het water te springen. Ze moesten een klein eendje meenemen en die vervolgens aan de andere kant bij papa en mama eend neerzetten.

Zoals wel vaker vertonen baby’s wat eigenwijs gedrag, dus in plaats van dat ze over de obstakels heen klommen, bleven ze op hun gemak ertussenin zitten. Het was dan ook een zeer vermakelijk gezicht om die kleintjes zo bij elkaar te zien zitten. En eerlijk is eerlijk, ik denk dat de ouders het ook wel  prima vonden. Ze hoefden hun baby niet te helpen en konden dus ook uitrusten. Een echte win-win-situatie. En ik? Ik vond het prima en moest er vermakelijk om lachen, vooral over de opmerking dat dit de baby hangplek was.

Dat is dan tevens ook het leuke van de baby/peuterlessen. Niets moet, alles mag. Laat ze lekker vrij, geef wel wat kaders mee, maar laat ze dan vooral zelf ontdekken wat ze allemaal in en op het water kunnen. Zorg in ieder geval voor een omgeving die uitdaagt om te bewegen en dan komt dat altijd goed. Heeft een kind een keertje geen zin, ook prima. Wij hebben soms ook een mindere dag, toch? Dat is bij mij trouwens nooit het geval als ik deze lessen moet geven. Ik geniet altijd met volle teugen.

Vaak probeer ik tussen de regels door te lezen en te aanschouwen hoe de kinderen reageren op de materialen of oefeningen. Daar kun je overigens vaak uit aflezen hoe de ouders de kinderen opvoeden. Ook daar is niets mis mee en iedereen voedt zijn/haar kind op naar eigen goeddunken en waarden en normen natuurlijk. Het is alleen wel grappig dat je dit aan het gedrag van een kind af kunt lezen.

Waar de een gewoon lachend van de kant valt, zie je een ander met een angstig gezicht naar die bak met water kijken. Dan is het aan ons om deze ouders en kinderen te helpen om vertrouwen in het water en eigen kunnen te krijgen. Ook aan het zelfvertrouwen wordt in deze lessen hard gewerkt. Als ze dan uiteindelijk rond de 4 jaar helemaal water gewend over gaan naar de kleuterlessen, dan hebben wij ons werk goed gedaan en zijn we super trots op zowel het kind als de ouder.

Het is dus voor een baby niet heel de les chillen en zitten op de baby hangplek. Des te mooier dat in deze les dat rustpuntje op de mat werd gevonden. En de baby eendjes? Tja, helaas, die zijn zielig en zonder papa en mama achtergebleven op de mat…