Halloween

“Maar juf, hoe spring je als een pompoen in het water?” Het is bijna Halloween, dus ik vond het wel leuk om een thema les te bedenken voor de zwemles. “Dat mag je zelf verzinnen! Waar denk jij aan bij een pompoen? Ik denk dan aan iets wat rond is en waarschijnlijk heel hard in het water kan plonzen, en jij?” “Wow, dan kan ik als een bommetje in het water springen!” Snel sprong hij met een flinke bom in het water terwijl hij zich ze rond als een pompoen maakte.

Dit was één van de onderdelen van de les van vandaag. Er lagen bij dit onderdeel kaartjes onderste boven op de kant. Ze moesten een kaartje omdraaien en zoals het plaatje in het water springen. Al snel hoorde ik in de les allerlei bijgeluiden zoals: boeoehoeoe (spook) en hahahahihihi (heks). De één fladderde als een vleermuis het water in en de andere sprong dus met een flinke plons als een pompoen erin. Hilariteit alom, niet alleen bij de kinderen, maar ook bij de ouders. Het was vandaag namelijk ook nog kijkles.

De les was begonnen met heksentikkertje. Alle kinderen zaten op een buis en de heks had een andere kleur buis. Als ze gevangen werden door de heks, vielen ze van de bezem af en zwommen eronder door. Zoals je kunt lezen gaat het bij deze spelvorm dus niet alleen om het spelen van tikkertje. Er worden ook nog andere vaardigheden in geoefend, zo ook om zo snel mogelijk vooruit te komen op een buis door het water anders wordt je gevangen door de heks! Snel snel, wegwezen allemaal!

Even later was de helft van de kinderen op zoek naar gekleurde voorwerpen die ze naar de rand van het bad moesten brengen. Daar legden ze het gekleurde voorwerp neer bij het spookje met dezelfde kleur. Om het voorwerp te gaan halen moesten ze eerst borstcrawl zwemmen om vervolgens het voorwerp op de rug zwemmend naar de kant te brengen.
De andere helft was ondertussen begonnen met de Bingo! Met een schoolslag zwommen ze in het water op en neer. Elke keer als ze terug waren mochten ze een plaatje uit een emmer halen en op de eigen bingokaart neerleggen. Degene die het eerste een horizontaal rijtje had, had gewonnen. Uiteraard was ook heel de bingokaart in het thema van Halloween. Verschillende spookjes, heksen, pompoenen, spinnen, enz. kon je vinden op de kaart.
Hierna gingen we springen in het water zoals hierboven beschreven en moest iedereen ook nog gekleurde ringen opduiken die weer naar de spookjes gebracht moesten worden.

Het was een zeer intensieve les omdat iedereen die bingo wel wilde halen! Als beloning kreeg iedereen nog een mooie Halloween kleurplaat mee naar huis. Weet je wat nu het leukste aan zo’n les is? Er was niemand die geen zin had om te zwemmen of die het koud had. Iedereen was constant aan het zwemmen met verschillende technieken en ze deden dit allemaal vol enthousiasme. Zo zie je maar weer wat een thema les kan doen. Stap in de fantasie van een kind en je hebt er geen kind meer aan heel de les … 😅