Doen!

“Gewoon doen, ga aan de gang, wacht niet langer”. Het klinkt allemaal zo gemakkelijk, en dat is het ook. Deze week zag ik een post op Instagram voorbij komen waarin stond: GEWOON DOEN! (deargoodmorning) Het gaat hier over gaan bewegen of meer te bewegen. We weten het allemaal, bewegen zorgt voor spieropbouw, bevordert gewichtsverlies, stimuleert de gezondheid van hart en hersenen en versterkt de botten. Ik sluit me dus helemaal aan bij de term gewoon DOEN. Maar wat gaan we dan doen?

Gewoon doen: sta wat eerder op om alvast een minuutje te bewegen. Wat is nu 1 minuutje vroeger opstaan? Helemaal niets toch? Je kunt zelfs gewoon opstaan zonder je wekker te laten “snoozen”. Dus sta op op het moment dat je wekker gaat, dan heb je 8-10 minuten al gewonnen op de dag. Die minuten kun je gebruiken om wakker te worden en een 7 minuten workout te doen.

Gewoon doen: nee, nu even geen smoesjes bedenken. Dat eerder opstaan lukt me echt niet, het is slecht weer buiten, ik heb geen zin, ik heb vannacht echt slecht geslapen, het is koud en nog donker. Geloof me, ik begrijp het best dat je zo denkt, maar dit alles is gewoon een kwestie van mindset. Denk eens even om. Ga naar bed en bedenk dan alvast: morgen ga ik het zeker doen, weer of geen weer. Als je wekker gaat, sta op en denk “ik heb er zin in, ik ga nu aan de gang, ik ga het gewoon DOEN”. Accepteer dat het donker is (daar kun je toch niets aan veranderen). En… je hoeft je huis niet uit om te bewegen hoor! Kijk eens rond op YouTube wat voor thuis workouts je daar allemaal kunt vinden. Daar staan er legio op.

Gewoon doen: dan komen we uiteraard bij het zwemmen terecht, want ook dat kun je gewoon doen! Zelfs vroeg in de ochtend. Om 07.00 uur gaan onze deuren al open en kun je je banen komen zwemmen. Geen zin om banen te zwemmen, super saai dat banen zwemmen? Je bent weer smoesjes aan het verzinnen! Maar ook als je dit niets vindt, wat dacht je van aquafit, aquapower, aquajoggen, aquayoga (ook voor de ontspanning) of gewoon met je gezin in het weekend gaan zwemmen? Allemaal beweegvormen met veel variatie.

Gewoon doen: bewegen in het water zorgt ervoor dat je spieren versterken, zonder dat je je botten belast. Het is dus een veilige vorm van bewegen en je kunt het doen tot een heel hoge leeftijd! Sterker nog, indien je last hebt van fysieke problemen is (therapie)zwemmen vaak verlichtend en kun je daarna weer beter vooruit. Dit komt uiteraard door de opwaartse druk van het water. De weerstand van het water zorgt er overigens voor dat wij in onze aquapower lessen iedereen supergoed kunnen laten zweten.

Dus, kom uit je stoel, bank of bed, sta eerder op, zoek iets wat je leuk vindt om te doen en ga gewoon aan de gang. Al doe je maar 1 ding vandaag wat je normaal niet doet, kan dat al het verschil maken. Bouw het daarna langzaam uit en jij zegt over een paar maanden tevreden en fit: ik heb het gewoon gedaan!