Geen zwemdiploma.

Al een minuut of 10 stond ze langs de badrand te dansen op de muziek. Ze had er zichtbaar lol in en vermaakte haar vriendinnen prima. Even later liep ze naar mij toe en vroeg: “Mag de muziek wat zachter, want ik heb daar last van”. Vol verbazing keek ik haar aan. Net ging ze nog helemaal uit haar dak en nu stond de muziek te hard …? Ik beschreef dus even wat ik net zag en vroeg aan haar waarom nu ineens de muziek zachter moest. “Anders kunnen jullie niet horen dat er iemand “help” roept en kan er iemand verdrinken”.

Bij deze wil ik nogmaals benadrukken dat iemand die verdrinkt geen “help” gaat roepen! Als iemand aan het verdrinken is heeft hij of zij genoeg aan zichzelf om te proberen het hoofd boven water te houden. Vaak lukt dit niet en help roepen zit er op dat moment echt niet in. Je verdrinkt dus meestal in stilte. Een hand boven water steken gebeurt ook maar zelden. Juist door je arm omhoog te steken ga je sneller zinken namelijk.

Deze middag lag het wedstrijdbad helemaal vol in verband met de kick off van Sjors Sportief. Maar liefst 150 kinderen hadden zich aangemeld voor een middag sportief zwemmen. We hadden het bad vol liggen met spelmateriaal en gedeeltes van de wipe out. Uiteraard konden de kinderen zich alleen aanmelden als ze al in het bezit zijn van een zwemdiploma, maar voor de zekerheid hebben we toch even alle kinderen van te voren getest. Snel het water inspringen en een klein stukje zwemmen. We hadden namelijk bij de voordeur al iemand gespot zonder zwemdiploma…

Je bent dus een ouder van een kind die mee wil doen met een zwemactiviteit. In de aanmelding staat vermeld dat hij of zij in het bezit moet zijn van een zwemdiploma. Je kind heeft nog geen zwemdiploma, maar je gaat hem of haar wel aanmelden voor deze activiteit. Begrijpen jullie het nog? Wij niet!

Helaas zijn dit geen uitzonderingen. In vakantietijd zijn er ook nog steeds ouders die hun kind bij de receptie afzetten en zelf weggaan. Als wij dan vragen of hij of zij een zwemdiploma heeft, wordt er ook nog eens instemmend geknikt. Bij doorvragen, omdat wij het niet vertrouwen, blijkt dat het dus nog niet in het diepe bad kan zwemmen. En jij laat je kind dan achter bij de balie van een zwembad om vervolgens zelf naar huis te gaan? Wat denk je dan als ouder? Dat lossen ze aan het zwembad maar op? Ik kan daar echt met mijn pet niet bij! Op het moment dat wij dan even 1 seconde een probleem van een andere klant op de zwemvloer aan het oplossen zijn en we zien dit kind niet binnen komen, springt in het water en komt daar er achter dat het niet kan staan, wat dan? Oh ja, wacht, dan hebben de toezichthouders het gedaan, toch?!