Sinterklaas

Als de bladeren aan het vallen zijn, de herfstvakantie voorbij is en de klok is verzet, dan kijken we met z’n allen uit naar de maand december! Je weet dat het dan ook niet al te lang duurt voordat Sinterklaas met zijn stoomboot naar Nederland komt. Een tijd vol fantasie, creativiteit, gezelligheid en drukte. Zo ook in het zwembad.

In deze tijd staan onze lessen dan ook volledig in het teken van Sinterklaas. Wij leven met de kinderen mee en de meeste instructeurs zitten dan ook om 18.00 uur voor de televisie om het Sinterklaas journaal te volgen. Wij moeten uiteraard wel weten wat er allemaal gebeurt, zodat wij daar onze lessen op aan kunnen passen, maar meer nog: mee kunnen praten met de kinderen!
Het is altijd spannend of de Sint op tijd in Nederland aankomt en dit keer was zomaar ineens de boot gezonken. Vol overgave vertelde een kind dit tegen mij. Om hem wat gerust te stellen zei ik: “joh, Sinterklaas kan toch zwemmen?” “Nee”, zei hij “Sinterklaas kan helemaal niet zwemmen, want hij is al heel oud!” Inwendig moest ik natuurlijk wel lachen om deze opmerking, maar ik zei heel serieus “jawel hoor, oudere mensen kunnen nog hartstikke goed zwemmen”.

Heerlijk toch, die onschuldigheid bij de kinderen en het meeleven met het verhaal. Hier maak ik in mijn lessen dan ook dankbaar gebruik van. Als je je les inkleedt in een verhaalvorm, zul je zien dat de kinderen ook veel meer zwemmen. Ze willen maar wat graag alle pakjes die op de kant liggen in de schoorsteen werpen die aan de andere kant van het bad staat. Dat ze daarvoor moeten zwemmen, en dus ook flink aan het oefenen zijn, doet er dan even niet meer toe. Op Ozosnel (een flexibeam met een cuff eraan en je hebt een paard) hobbelen ze vrolijk door het water om vervolgens bij een volgende oefening Sinterklaas plaatjes te vergelijken en bij elkaar te zoeken. Iedereen is enthousiast, niemand staat stil of heeft het koud en ze vinden het raar dat de les zo snel is afgelopen.

Volgende week, een week vóór pakjesavond, gaan we uiteraard nog een leuke les in elkaar draaien waarbij ze als een volleerde Piet over allerlei obstakels heen moeten, gaan balanceren op de daken, grote sprongen moeten maken van dak naar dak en uiteraard op het einde ook weer de cadeautjes in de schoorsteen gaan werpen. Ik heb er nu al zin in!