Athletic Skills Model.

Variatie en creativiteit. Dat zijn 2 woorden die ik elke week weer gebruik om van de beweegles een feestje te maken, waarbij ook nog eens hard gewerkt moet worden. Dan wel op zo’n manier dat alle spieren in de loop van de weken voorbij komen, maar ook een stukje balans, conditie en vaardigheid waardoor de mensen fit en gezond blijven en nog zo lang mogelijk alles in en rond het huis kunnen doen.

Een aantal jaren geleden kocht ik een boek met de naam Athletic Skills Model (ASM afgekort). Super gemakkelijk om te lezen (zeker met mijn achtergrond) en ik werd gelijk al enthousiast over de manier waarop zij dachten en de uitkomsten van de onderzoeken die zij gedaan hebben. Heel kort samengevat: ze hebben een schijf van 10 ontworpen waarop de basisbewegingen staan die elk mens zoveel mogelijk zou moeten oefenen, in eerste instantie veelal gericht op de ontwikkeling van kinderen. Wat is nu het beste om de kinderen te leren, waardoor ze zich allround ontwikkelen en niet specialiseren op 1 sport of spiergroep. Daar is dus vooral de schijf van 10 voor bedoeld.

Ik noem bij deze de 10 onderdelen die erop staan: klimmen en klauteren, trappen schieten en mikken, rollen duikelen en draaien, gaan en lopen, balanceren en vallen, stoeien en vechten, gooien vangen slaan en mikken, zwaaien en slingeren, bewegen op en maken van muziek. Een super mooi rijtje waarbinnen je veel kunt doen. Uiteraard hoef je niet alles in 1 les te proppen, maar laat je alle onderdelen binnen een bepaalde tijd weer terugkomen.

Zo doe ik dat sindsdien ook heel vaak met mijn beweeglessen. Wat bij kinderen en de jeugd werkt, werkt natuurlijk ook nog bij de volwassenen en ouderen. Het is zeer belangrijk om met zoveel mogelijk vaardigheden aan de gang te blijven. Daarbij neem ik ook nog de woorden van Erik Scherder in acht: zorg voor variatie en uitdaging én je moet er moeite voor doen. Dit betekent dus dat je de mensen o.a. moet uitdagen om nog even dat beetje extra te doen. Met deze vaardigheden van de schijf van 10 in je achterhoofd gaat dat altijd goed komen.

Afgelopen week heb ik een ASM circuit georganiseerd voor mijn beweeglesgroep. Met volop uitdaging waarvan ik zelf van te voren dacht: oh jee, als ze dat nog maar kunnen! Maar tot mijn verbazing kon echt nog bijna iedereen op een mat in het water “klimmen” en er weer vanaf “klauteren”. Zo zie je dat ook de oudere mensen je nog kunnen verrassen, maar zonder dit model had ik deze oefening wellicht niet in mijn circuit gestopt. Een aanrader dus voor iedereen die iets met sporten en bewegen te maken heeft: lees het boek en ga aan de slag. Daag dus ook jezelf uit om hiermee aan de gang te gaan en zorg voor veel variatie. En ja, ook wij mogen er moeite voor doen om het allemaal te bedenken of om te denken … 😊