Moed en vertrouwen

Terwijl ik de kinderen om me heen verzamelde wilde de een graag het rijmpje voorlezen, terwijl 2 andere kinderen snel op mijn schoot kwamen zitten. Eén ervan was af en toe nog wat onzeker in het water. “Wie van jullie kan al lezen?” vroeg ik. “Ik” zei de grootste jongen van de groep. Vrij snel las hij het rijmpje voor en wist iedereen wat ze bij deze oefening moesten gaan doen.

Sinds 5 weken heb ik weer een beginnersgroepje en dit tafereel speelde zich dus in die groep af. Ik was zelf toch enigszins verbaasd dat er zo snel een paar kinderen bij mij op schoot kwamen zitten. Ik had hier niet om gevraagd, alleen maar gezegd dat ze even naar mij toe moesten komen. De Pieten (het thema was afgelopen week nog Sinterklaas) hadden namelijk wat rijmpjes achter gelaten in de les. Zo zie je toch maar hoe snel dat je een band op kunt bouwen met kinderen en hoe snel dat zij je ook vertrouwen.

Bij een van de oefeningen moesten ze over de 2 matten (daken)  lopen, vervolgens door de hoepel (schoorsteen) springen en daarna op de rug verder drijven. Dit alles zonder zwemvest aan. Twee van de groep vonden dit nog een beetje spannend, maar door hun moed en het vertrouwen wat ik gaf,  lukte het ze om het helemaal alleen te doen. Bijzonder trots was ik natuurlijk op deze 2 kanjers, waardoor hun zelfvertrouwen in die paar minuten enorm groeide.

Spetteren met de voeten hadden we de afgelopen lessen uiteraard al wel geoefend, maar nu hadden de Pieten ineens bedacht dat ze een hele borstcrawl moesten gaan zwemmen! “Dat is natuurlijk wel super moeilijk, maar wie weet hoe je dit moet doen?” Al snel sprong 1 enthousiasteling van de groep in het water en zwom zomaar met een (beginners) borstcrawl weg. Hoe gaaf en moedig was dat! Zoals wel vaker doet een goed voorbeeld goed volgen. Binnen  zeer korte tijd waren alle kinderen bezig met het oefenen van de borstcrawl. De een al helemaal met het hoofd onder water, de ander toch nog wat voorzichtig met alleen bellen blazen met de mond in het water. Maar ook deze gingen overstag met wat aanmoedigingen, waardoor iedereen in deze les al een stukje borstcrawl had gezwommen met heel het hoofd onder water!

Wat een ontzettend fijne groep heb ik toch. Dat ze het zo goed doen ligt ook aan de ouders die waarschijnlijk al wat vaker met ze hebben gezwommen. De meeste kinderen waren namelijk vanaf de eerste les al aardig vertrouwd met het water. Met nog wat meer vertrouwen vanuit mij, wat moed van de kinderen en wat aanmoedigingen kun je dus binnen een aantal lessen al heel veel bereiken! Ik heb nu al weer zin in volgende week!