Fit worden of afvallen?

Afgelopen week hoorde ik het volgende in een podcast: “ik erger me kapot aan het feit dat wanneer je iets dikker bent er altijd maar klakkeloos vanuit wordt gegaan dat je niet genoeg beweegt of sport”. Dit was voor mij een mooie aanleiding voor deze column.

Sport (of beweeg, maar laat ik hier even 1 woord gebruiken) je nu echt alleen om slanker te zijn of sport je om jezelf fit te voelen of fit te worden? Iedereen heeft voor zichzelf denk ik zijn of haar eigen doelstelling om te gaan sporten. Voor de één zal het echt zijn om kilo’s kwijt te raken, voor de ander kan dit een heel andere doelstelling zijn. Kunnen we er klakkeloos vanuit gaan dat iemand die wat gezetter is helemaal niet sport? Ik vind van niet! Er zijn heel veel mensen die met het hoofddoel “fit blijven” gaan sporten en niet zozeer om af te vallen. Zelf sport ik ook bijna elke dag. Dat is echt niet om af te vallen, maar dat is vooral om mezelf fit te (blijven) voelen. Ik krijg heerlijke energie van sporten.

Sporten om af te vallen is natuurlijk prima, maar met alleen sporten red je het echt niet. Daar komt ook een goed voedingspatroon bij kijken. Tegenwoordig is gelukkig het begrip “fit voelen” belangrijker geworden dan het begrip “slank zijn”. De focus ligt dus niet meer alleen op het uiterlijk, maar steeds meer op het innerlijke. Dat wil niet zeggen dat je nu snel naar de Mac Donald moet rennen, want ook met voeding kun je uiteraard heel veel doen en laten om jezelf fit te voelen, zonder eruit te zien als een bonenstaak.

Dan kom ik ook nog even op een volgend punt: hoe motiveer je jezelf steeds om te gaan sporten? Dit is iets wat uiteraard van binnen zit, maar waar je door de dag heen ook zelf al iets aan kunt doen. Ik sport bijvoorbeeld gelijk in de ochtend. Dat is lekker gemakkelijk, dan zijn mijn hersenen nog niet wakker genoeg om smoesjes te gaan verzinnen.
Laatst hoorde ik Erik Scherder vertellen dat wanneer je heel de dag al redelijk actief bent, je in de avond ook meer zin hebt om nog gaan te sporten. Als je heel de dag alleen maar hebt gezeten is de drempel om in de avond nog gaan te sporten veel hoger! Dit is dus ook een tip om mee aan de gang te gaan. Sta wat vaker op als je zittend werk hebt, loop met een ommetje naar het kopieerapparaat, organiseer wandelvergaderingen, enz.

Wat ook helpt is het volgende: als je er meer moeite voor moet doen is de beloning achteraf veel groter. Heb je echt geen zin, maar ga je toch, dan zul je je na het sporten nog beter voelen dan iemand die dit standaard in zijn ritueel heeft zitten. Daag jezelf dus ook met sporten uit om het moeilijker te maken. In je hersenen gaan dan stofjes aan het werk die ervoor zorgen dat je na afloop een voldaan gevoel hebt. En hoe vaker je dit voelt, hoe gemakkelijker het is om de volgende keer weer gaan te sporten.

Ik zeg: waarom ben je nu nog aan het lezen? Sta op, ga aan de wandel, hardlopen, zwemmen, fitnessen, tennissen, wat je maar wilt! Hoe fitter je je voelt, hoe gemakkelijker het is om het vol te houden. Succes en zet hem op! 💪