Waarom moet je gaan zwemmen?

Zwemmen is niet alleen een geweldige manier om plezier te hebben en af te koelen op een warme dag, het biedt ook tal van gezondheidsvoordelen die het de perfecte oefening maken voor mensen van alle leeftijden en niveaus van bewegen en/of sporten. Aangezien de komende weken in het teken staan van Veldhoven Gezond, gaat deze column over waarom zwemmen nu eigenlijk gezond is. Laat je inspireren en dan zie ik jullie allemaal snel in ons mooie zwembad!

Ten eerste is zwemmen een van de meest effectieve cardiovasculaire oefeningen die er zijn. Moeilijk woord om te vertellen dat het je hart en longen versterkt en het helpt om je bloedsomloop te verbeteren. Dit kan op zijn beurt helpen om de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Bovendien is zwemmen een geweldige manier om calorieën te verbranden en je gewicht onder controle te houden. Omdat zwemmen een volledige lichaamstraining is die bijna alle spieren gebruikt, kan het je helpen om spiermassa op te bouwen en je stofwisseling te verbeteren. Dit betekent dat je zelfs na het zwemmen calorieën blijft verbranden, ook als je niet actief bent.

Een ander groot voordeel van zwemmen is dat het lichaamsbeweging met een lage impact is. In tegenstelling tot sommige andere oefeningen, zoals hardlopen of gewichtheffen, geeft zwemmen geen druk op je gewrichten. Dit betekent dat het een geweldige oefening is voor mensen die gevoelig zijn voor blessures of die last hebben van artritis of andere gewrichtsproblemen.

Tot slot kan zwemmen ook helpen om stress te verminderen en je geestelijke gezondheid te verbeteren. Het rustgevende geluid van het water en de beweging van je lichaam kunnen een kalmerend effect hebben en je helpen om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Vergeet hierbij ook niet de ademhaling. Geen sport die zo op ademhaling berust is als zwemmen. Bij een borstcrawl adem je heel diep (en snel) in om vervolgens rustig onder water uit te blazen. Een goede ademhalingsoefening terwijl je beweegt!

Dus als je op zoek bent naar een leuke en effectieve manier om je gezondheid te verbeteren, dan is zwemmen zeker iets wat je zou moeten overwegen. Het biedt tal van voordelen voor je hart, gewicht, gewrichten en geestelijke gezondheid, en het is ook nog eens leuk om te doen! Tot snel dus … 😊