Een dagje in het buitenbad

Op het moment dat de mussen weer bijna van het dak vallen, lees ik een stukje over een buitenzwembad. Ik heb vroeger een aantal jaren in een buitenbad gewerkt en blijkbaar is er helaas nog niet zo heel veel veranderd.

Daar komen ze aan met z’n allen, tassen vol met zwemspullen, eten en drinken om zichzelf heel de dag in en rond het zwembad te vermaken. Eerst snel op zoek naar een geschikte plaats om de spullen neer te zetten. De kinderen huppelen vrolijk mee en kijken al heel verleidelijk naar het koele zwemwater. Zouden ze alvast een poging wagen om erin te springen? Nee, gelukkig, hier wordt door de ouders goed opgelet! Zij begrijpen het en zorgen er eerst voor dat de kinderen hulpmiddelen om krijgen om boven te blijven, mochten ze plotseling in het water vallen. Ze waren zelfs zeer goed voorbereid, want zij hadden een zwemvest bij en gelukkig geen zwemvleugels. Het gevaar van zwemvleugels is dat ze ontzettend gemakkelijk uit kunnen vliegen als je met je armen omhoog het water inspringt of van een glijbaan af gaat.

Rond de baden staan de badmeesters met de ogen op het water gericht. Constant scannen zij het water en de omgeving rond het bad. Je hebt op zo’n drukke dag geen tijd om praatjes te maken en als dat al een keer nodig is, is het altijd met het gezicht naar het water gericht. Meestal ben je dan discussies aan het voeren met klanten die de regels niet helemaal goed begrijpen.
Wat ik vaak kreeg te horen was: “zo, jij wordt ook lekker bruin op je werk”. Het was de opmerking die mij het meeste irriteerde. Heb jij wel eens in deze hitte een hele middag pal in de zon gestaan waarbij je constant aan het opletten was? Waarbij je nog geen seconde aan iets anders kon denken of ergens anders naar kon kijken omdat het verdrinkingsgevaar op deze dagen nogal hoog is? Een klein kind kan in een seconde aan de aandacht van een ouder zijn ontsnapt en zelfstandig het water in zijn gesprongen. Zonder hulpmiddelen is dit uiteraard levensbedreigend. Dat is dus waar je heel de dag mee bezig bent, niet of je toevallig bruin aan het worden bent. Je haalt na zo’n dag vaak op het einde opgelucht adem als alles zonder ongevallen verlopen is.

Het volk wandelt dan weer rustig naar buiten en heeft een heerlijke dag gehad aan het zwembad. En de badmeester? Nee, helaas, die is nog niet klaar. Na een intensieve dag, neem van mij aan dat je kapot bent na zo’n dag, wacht daar nog de schoonmaak! Op het veld vonden de meesten het fijner om de troep op de plaats neer te leggen waar ze zaten dan het in de vele vuilnisbakken te deponeren. Dit kun je dus nog even op gaan ruimen. Waarom zou je ook iets in een vuilnisbak gooien? Dat is zeker 5 stappen van je plaats vandaan, dat is veel te ver toch?

Langs deze weg wil ik mijn respect uitspreken aan alle collega’s in de buitenbaden, die deze dagen weer volle bak staan te draaien. Ik weet hoe het voelt en ik weet hoe zwaar het op zulke dagen kan zijn. Helaas hebben niet alle bezoekers dat respect, maar trek je daar niets van aan. Zij weten niet beter en vergeten heel snel dat jij er voor hun veiligheid staat. Als iedereen weer veilig naar huis is gegaan zijn al die discussies rondom het bad met klanten niet voor niets geweest. Op naar de volgende warme dag.