Zomerstruggles.

Herken jij dat ook? Hoe meer je richting de zomervakantie gaat, hoe meer werkdruk er op je af gaat komen. Terwijl de zomer toch juist is om te ontspannen? Het lijkt bij ons dit jaar overigens alsof die zomerperiode al in de meivakantie begonnen is. De ene na de andere collega is al wel een weekje (of zelfs iets langer) weggeweest. Maar hoe gaan we nu ontspannen richting de vakantie zonder al teveel struggles? Ik geef jou vandaag 3 tips!

  1. Plan vooruit en stel realistische doelen: maak een overzicht van de taken die je moet voltooien voordat de vakantie begint. Verdeel je werklast gelijkmatig over de beschikbare tijd, zodat je niet overweldigd raakt aan het einde. Het plannen van je werkzaamheden helpt je om georganiseerd te blijven en de druk te verminderen.
  1. Delegeer taken en vraag om hulp: als je merkt dat de werkdruk te hoog is, overweeg dan om taken te delegeren of om hulp te vragen aan collega’s of teamleden. Bespreek met je leidinggevende of collega’s welke taken mogelijk kunnen worden overgedragen, zodat je je kunt concentreren op de belangrijkste prioriteiten.
  1. Neem regelmatig pauzes en zorg voor jezelf: het is essentieel om regelmatig pauzes te nemen, vooral als je veel werk hebt. Plan korte pauzes gedurende de dag om even te ontspannen, je gedachten los te laten en je energie op te laden. Ik ga dan meestal sporten, maar mediteren of een stukje wandelen kan natuurlijk ook. Zet het in je agenda en hou je eraan! Voel je niet schuldig dat je even iets anders gaat doen, want juist dit zorgt weer voor positieve energie, waardoor je weer lekker aan de gang kunt.

Door vooruit te plannen, taken te delegeren en goed voor jezelf te zorgen, kun je meer ontspannen naar je zomervakantie toe werken. Wacht dus niet met deadlines tot de laatste dag, waardoor je juist gespannen aan de vakantie begint. Ik zet mijn deadlines altijd een week voor mijn vakantie neer.

Wat je ook niet moet vergeten is dat je het gezellig moet maken op de werkvloer. Er zijn namelijk collega’s die gewoon door moeten werken en ervoor zorgen dat jij met vakantie kan gaan. Geef ze daar eens een complimentje voor en zorg dat de sfeer onderling in deze tijd goed blijft. Daar heeft iedereen in september weer profijt van. Succes allemaal de komende weken en zorg voor een goed “zomergevoel” bij iedereen!