Beweeg jij heel het jaar door?

Deze week is het de Nationale Sportweek. Tijdens deze week kun je verschillende sportactiviteiten uitproberen om een sport of beweging te vinden die bij jou past. Sporten en bewegen geven je een boost! Het geeft je een speciaal, energiek, blij en motiverend gevoel.

Het is super dat er jaarlijks aandacht is voor sporten en bewegen, alleen vraag ik me af of iedereen het dan ook weer dat hele jaar vol gaat houden. Wij zien bij het zwembad 2 duidelijke pieken in een jaar. De eerste is uiteraard altijd net in het nieuwe jaar wanneer iedereen weer goede voornemens heeft, de tweede is altijd na de zomervakantie. Net voor, tijdens en na de Nationale sportweek, maar vooral dus na een vakantie waarbij de meesten even nergens op letten.

Vol enthousiasme en goede moed komen ze binnen om banen te zwemmen of zich aan te sluiten bij een van onze vele beweeglessen die we in de week geven. De groepen lopen soms zo vol dat we altijd even in paniek raken omdat het bad bijna overstroomt. We weten helaas ook dat dit meestal maar een paar weken duurt en dat het aantal, en dus ook het water, vanzelf weer daalt. Waarom? Aan ons zal het niet liggen, want onze instructeurs staan elke week vol enthousiasme en variatie de lessen te geven.

Het is gewoon heel lastig om je leefpatroon van het een op andere moment te veranderen. Het is gemakkelijk gezegd dat je even een knop om moet draaien, maar als je dit daadwerkelijk 180 graden gaat doen is dat superlastig om vol te houden. Ons advies is om kleine stapjes te maken. Niet gelijk 5x in de week gaan sporten als je normaal nooit sport. Begin met 1 of 2 keer. Start met een half uurtje, of misschien zelfs maar 15 minuten en ga het dan uitbouwen. Dit kun je in tijd doen of in aantal keren in de week. Kies ook een moment om te gaan sporten waarvan je weet dat je daar altijd tijd hebt. Ga niet in de avond sporten als je regelmatig in de avond moet werken of vergaderingen hebt. Ga dan in de ochtend sporten. Vraag ook eens bij je werkgever na of je eventueel iets met je werktijden kunt doen om het sporten of bewegen beter in te passen. Veel bedrijven staan hier positief tegenover en niet geschoten is altijd mis natuurlijk!

Hopelijk gaan wij het bij het zwembad merken dat jullie je leefstijl, en dus je gezondheid, aan gaan passen en zien we jullie heel het jaar door! Tot snel.