Dilemma

“Hee juf. Sinterklaas bestaat toch echt?” Een kind van de zwemles kijkt mij met grote vragende ogen aan. “Natuurlijk” zeg ik tegen hem. “Nee, dat is helemaal niet waar! Zeg het nu nog een keer zonder te liegen” reageert een ander kind. Tja, daar sta je dan. Aan de ene kant kijk ik in hoopvolle vragende ogen, aan de andere kant kijk ik in strenge vragende ogen. Ik word gered door een ander kind. “Volgende week maandag begint het Sinterklaas journaal weer” roept hij enthousiast. “Zie je nu wel,” zeg ik “als er een journaal is, komt hij ook zeker weer naar Nederland”. En hop, discussie afgesloten. 😅

Pfff, het is een super leuke tijd uiteraard zo rond de feestdagen, maar dit soort gesprekken maken het er niet gemakkelijker op. Aan de ene kant wil je eerlijk zijn tegen de kinderen, maar je wilt ook niet degene zijn van wie ze krijgen te horen hoe het precies zit. Vandaar mijn titel “dilemma”.

We vinden dit hele gebeuren vaak zelf té leuk en willen niet de magie van dit spel verliezen. Ik niet in ieder geval. Ook met de lessen is dit een supergave tijd en kun je de kinderen op allerlei speelse manieren gemotiveerd krijgen. Het mooie van kinderen tot 6 jaar is dat fantasie en werkelijkheid vaak door elkaar heen lopen. Ik heb wel eens gelezen dat een kleuterjuffrouw in de klas zichzelf verkleedde als Sinterklaas en dat iedereen daarna alleen nog maar Sinterklaas tegen haar zei. Ik bedoel maar.

Je schoen zetten, zingen, de zak voor de deur, het blijft magisch want we spelen het grote Sinterklaasspel allemaal mee. Heel eerlijk, hij heeft heel vroeger natuurlijk ook echt bestaan en cadeaus uitgedeeld aan kinderen. Toch mooi dat dit gebaar over is genomen ongeacht of je nu een voor- of tegenstander van heel het gebeuren bent.
Het is dan natuurlijk ook spannend voor veel ouders om op een bepaald moment aan je kind te vertellen hoe het precies zit. De een doet dat iets eerder dan de ander, dat blijkt ook wel weer uit dit voorbeeld. Voor deze ouders die het al eerder vertellen misschien een tip. Vertel tegen je kind dat elk gezin zijn eigen manier kiest om het verhaal van Sinterklaas te vieren. Dat we dat ook respecteren en het niet gaan verpesten voor deze kinderen.

Voor ons wordt het de komende weken in ieder geval weer een hele mooie tijd bij de zwemlessen. Ondertussen is het Sinterklaas journaal maandag begonnen, dus houden wij ook bij wat zich daar afspeelt. Wij gaan namelijk vol mee in de fantasiewereld van de kinderen en de magie van Sinterklaas.