De eerste zwemles

Afgelopen week zijn we weer begonnen met een nieuwe lesperiode, dit betekent ook dat we met nieuwe lesgroepen gaan starten. Wat we dan zien? De een komt wat luidruchtig binnen, de ander staat nog even te dromen in de douche en weer een ander blijft heel dicht tegen moeder aan lopen. Zo komt elk kind op zijn of haar manier de zwemzaal in gelopen. Ook bij de ouders zijn hier al onderlinge verschillen te zien.

Om de eerste zwemles wat meer ontspannen te beginnen, hebben we in de kerstvakantie een filmpje opgenomen. We hadden een ouder en een kind bereid gevonden om even een uurtje zich als filmsterren op een grote set te voelen. De cameraman is een student van het Sint Lucas (videografie) die al sinds zijn geboorte bij het zwembad rondloopt (mijn zoon, šŸ˜€). Het fijne is dat je daar de apparatuur kunt lenen en we dus ook echt een kwalitatief goed filmpje op hebben kunnen nemen.

ā€œJullie komen via voordeur naar binnen en lopen gelijk door naar de receptieā€, aldus de cameraman annex regisseur. ā€œHeel goed, nu doen we dat nog een keer en dan film ik jullie vanaf de andere kantā€. Zo ging dat heel de weg naar het zwembad door. Ja, het leven van een filmster valt niet altijd mee. Gelukkig was er veel geduld en deden onze filmsterren het hartstikke goed. Bijna alle scenes zijn in 1x opgenomen.

Het voordeel bij de eerste zwemles van de groepen die vorige week zijn gestart, is dat zij van tevoren het filmpje thuis hebben kunnen bekijken. Zo zien de kinderen al wat er in de eerste les gaat gebeuren. Welke weg ze moeten bewandelen, waar ze om moeten kleden, dat ze een rondje lopen langs alle baden en dat ze, niet geheel onbelangrijk, kunnen staan in het zwembad waar ze gaan zwemmen.

Ook ik ben vorige week weer met een nieuwe groep begonnen. Dat eerste moment met een nieuwe groep blijft ook altijd heel bijzonder! Wie is al gewend aan het water, wie kijkt de kat uit de boom, wie is er nog angstig en wil de kant niet loslaten?
Het mooiste is wel dat je na dat voorzichtige begin met wat kleine oefeningetjes de kinderen al wat losser krijgt. Uiteindelijk heeft aan het einde van de les iedereen al een flinke stap gemaakt in de goede richting, ze konden allemaal al met hun mond onder water belletjes blazen! Dat is ook gelijk het leuke om met deze groepen te werken. Je kunt ze zoveel leren en heerlijk om te zien hoe iedereen die grote en kleine stappen in de les maakt. Op naar de tweede les!