02 feb Waar staan we voor?
In deze tijd, waarin je bedrijf stil ligt, heb je eens tijd om op zoek te gaan naar de ware aard van je bedrijf. Elke week houden we in groepjes met het personeel online meetings. Tijdens de meetings staat er steeds een stelling centraal. Iedereen kan dan zijn of haar mening geven, wordt er naar elkaar geluisterd en aangevuld, of wordt er juist uitgedaagd om op een andere manier te gaan denken. De afgelopen week was de stelling: Klanten blijven niet bij je voor wat je verkoopt, maar waar je voor staat. Dit was aan de hand van een podcast die iedereen van te voren moest beluisteren.
Verschillende groepjes.
Wat mooi is om te zien en terug te horen, is dat elk groepje het dan ook weer op een andere manier benadert en behandelt. We werken in 4 groepen van ongeveer 5 personen. De discussie is altijd heerlijk open en gaandeweg het gesprek kom je dus op voorbeelden en wellicht ook andere stellingen. Waar het ene groepje echt wat dieper in gaat op de inhoud, gaat de ander juist door op wat iemand in de groep naar voren brengt. Je hebt dus dezelfde stelling, waar dan verschillende conclusies uit komen.
Veiligheid, gezondheid.
Uit één groepje kwam duidelijk naar voren dat we als zwembad staan voor een stuk (zwem)veiligheid en gezondheid. Mensen komen naar ons zwembad toe voor beweging en om te leren zwemmen, sneller te zwemmen, zelfredzaam te worden en uiteraard ook voor een stuk ontspanning (denk aan het recreatief zwemmen, maar ook de beweeglessen en aqua yoga), conditie en gezondheid dus.
Het is als personeel ook goed om te weten wat de redenen van bezoekers kunnen zijn om naar een zwembad te gaan, ongeacht hoe wij verder de klanten behandelen (daar kom ik zo nog op terug). In essentie bestaat ons bedrijf, het zwembad dus omdat we kinderen willen leren zwemmen en om fit en gezond te blijven. Daarvoor hebben we veel verschillende activiteiten in het zwembad en proberen we ook nu daar online nog steeds mee bezig te zijn.
Het lastige wat hierin naar voren kwam is hoe je dat nu vertaalt naar je marketing kant. Hoe stralen wij dit alles uit naar onze bezoekers? We kunnen dus aan de slag om dit nog meer te gaan benadrukken.
Geven en ontvangen.
Een hele mooie stelling in de podcast zelf was: wil je liever geven of ontvangen? In eerste instantie gaat het dan bij een groepje over cadeaus geven. Geef je liever een cadeau of ontvang je liever een cadeau? Het mooie bij alle groepjes was het feit dat het al heel snel niet meer over cadeaus ging, maar juist om het geven van aandacht, advies, het helpen van de klanten. De conclusie die uit deze stelling naar voren kwam is dat wij eigenlijk allemaal liever willen geven dan ontvangen. Uiteraard vinden we het op zijn tijd ook belangrijk om te ontvangen, maar dat is voor ons minder belangrijk dan het geven. Het geven is dan vooral gericht op aandacht en tijd nemen voor de klant.
Betrokkenheid, klantgericht.
Wat in alle groepen heel sterk naar voren kwam, en dat was al een beetje te lezen in de vorige alinea, is dat wij als bedrijf enorm betrokken zijn bij onze klanten. En die betrokkenheid heeft dan weer te maken met klantgerichtheid.
Maar, kunnen we daar ook te ver in gaan? Hier ontstond wel enige discussie onderling, maar uiteindelijk is ook iedereen het er mee eens dat de klant koning is, maar ook heel vaak de keizer. Als de klant het naar de zin heeft, hebben wij het ook naar onze zin. Als de klant met een glimlach naar binnen komt en met een glimlach naar buiten gaat, hebben wij het goed gedaan en zie je ons ook met een glimlach staan of zitten. Als wij daarbij ook de klant nog (positief) kunnen verrassen, dan zijn we helemaal op de goede weg. Ondanks al deze positiviteit gaat het ook bij ons echt nog wel eens een keer mis en dat is helemaal niet erg. Dan praten we hierover en proberen we het de volgende keer beter te doen. Beter voor de klant.
Conclusie: wij kennen heel veel klanten bij naam omdat we betrokken zijn. Mede door onze klantgerichtheid komen bezoekers graag naar ons bedrijf toe om zwemveilig te worden en gezond en fit te blijven. Dit is waar we voor staan! We zullen dit dus op de één of andere manier nog beter naar buiten uit moeten gaan dragen. Deze blog is wellicht de eerste stap…