Een veilige zomer

Eigenlijk kan ik over dit onderwerp elke week wel een blog schrijven, maar zo met de zomervakantie misschien toch wel belangrijk om het weer eens de revue te laten passeren. In de blog een tweetal voorbeelden over wat er mis kan gaan in een zwembad en hoe gemakkelijk je dit kunt voorkomen. Mocht je dus kleine kinderen hebben, lees dan vooral verder. Heb je geen kleine kinderen meer? Stuur deze blog dan door naar mensen die je kent met kleine kinderen.

Gezellig zwemmen met het hele gezin.

Je kent het wel: vader, moeder, twee kinderen in de leeftijd van 2 en 4 jaar. Dit is ongeveer een standaard gezin wat bij ons, maar ook bij andere zwembaden uiteraard, komt zwemmen. Vol goede moed, maar ook met een tas vol spullen en wellicht ook omkleedstress bij binnenkomst. Je moet namelijk niet alleen jezelf, maar ook vaak de kinderen nog even helpen met omkleden. En ja, met een peuter en kleuter die graag op verkenning uitgaan, valt dat soms niet mee. Gelukkig hebben ze in zwembaden omkleedhokjes die je op slot kunt doen, dus weglopen is er op dat moment nog niet bij.
Volgende station: kleding in een kluisje proppen en richting de zwemzaal. Hier kan probleem nummer 1 zich voor gaan doen. De kleedhokjes gaan open en daar sta je als ouder met je handen vol met tassen met kleding en handdoeken. Die moeten nog in de kluisjes terwijl je ondertussen probeert je kinderen bij je te houden. Die zijn natuurlijk zeer enthousiast omdat ze gaan zwemmen en stormen gelijk richting de zwemzaal. Je moet dan van goeden huize komen om ze nog bij je te houden! Wat is nu het probleem hoor ik jullie denken? De kinderen hebben nog geen drijfmiddelen om! Dus als ze er ineens vandoor gaan en ze springen in het water heb je de poppen aan het dansen. Bij deze anekdote dus de volgende opmerking: trek zwemvleugels, zwemvestjes et cetera alvast aan in de kleedlokalen! Het is voor de veiligheid van je kinderen.

De omgekeerde volgorde.

Probleem nummer 2 is eigenlijk een kopie van probleem nummer 1. Ook dit zie je gewoon weer voor je ogen gebeuren. We nemen nog even het gezin van hierboven. Op het moment dat de kinderen voorzien zijn van de drijfmiddelen gaat het over het algemeen de rest van de tijd goed tijdens het zwemmen. De ouders zijn namelijk hele leuke sportieve ouders en zwemmen lekker met de kinderen mee in het water en van de glijbaan. Ze blijven dicht bij de kinderen, waardoor deze fase zonder problemen doorlopen wordt.
Tijd om naar huis te gaan! Dan gaan we uiteraard eerst nog even met z’n allen douchen. En daar komt dan gelijk  probleem 2 om de hoek kijken. De kinderen gaan niet meer in het water, dus de drijfmiddelen kunnen onder de douche natuurlijk wel uit. Iedereen staat zich lekker te wassen en met de shampoo in de haren en voor de ogen, besluit kind nummer 1 nog even snel in het zwembad te plonsen, want het was toch wel super leuk dat zwemmen! Oeps, hij was even vergeten dat hij geen drijfmiddelen meer om had en papa en mama waren druk bezig met de shampoo uit hun ogen te wrijven. Hierdoor hebben ze niet gezien dat het kind al lang en breed in het water ligt. In dit geval met zijn hoofd onder, want hij heeft nog geen zwemdiploma. Ook hier: het zijn wellicht maar een paar seconden dat je even niet oplet en je kind is er al vandoor. Bij deze anekdote de volgende opmerking: doe de drijfmiddelen pas in de kleedhokjes uit als je kind ook niet meer terug kan lopen naar het bad! Dit is een voorbeeld van een situatie in een douche, maar wij maken het ook heel vaak mee dat de ouders al door zijn gelopen naar de kluisjes terwijl de kleintjes nog heerlijk in de douche staan (en dus zo weer terug het zwembad in kunnen lopen).

Conclusie:

Natuurlijk, het gaat waarschijnlijk bij jullie altijd goed. Misschien gaat het over het algemeen wel voor 90% bij iedereen goed. Helaas maken wij die andere 10% echt regelmatig mee in het zwembad. We staan bij het begin van het recreatief zwemmen en op het einde dan ook vaak bij de in- en uitgang naar het zwembad toe. Dat doen we niet voor niets, dat heet “ervaring”. We plukken er dan ook geregeld zo nog kinderen uit voordat ze het water in springen. Je kunt het die kinderen ook niet kwalijk nemen, water is nu eenmaal het leukste speelgoed wat bestaat, toch?
Dit zijn twee voorbeelden van hoe gemakkelijk het mis kan gaan, maar ook hoe gemakkelijk dit voorkomen kan worden. Ik kan nog veel meer zaken opnoemen die tijdens het zwemmen gebeuren, maar die heb ik even achterwege gelaten. Dat kan dan wellicht in een andere blog beschreven worden.
Hopelijk bereik ik hier weer wat mensen mee. Niet om ze af te straffen of ze de les te lezen, maar gewoon als voorbeeld hoe gemakkelijk het mis kan gaan. Als waarschuwing dus en een stukje bewustzijn, maar ook hoe gemakkelijk je het met een paar kleine aanpassingen op kan lossen en echt een leuk en gezellig zwemuitje kunt hebben met je kleine kinderen.