Trainingsschema: controle over je snelheid

In de training van vandaag gaan we de insteek van de borstcrawl armslag verbeteren en gaan we ook de conditie verbeteren. Reden genoeg om deze training eens een keertje te gaan zwemmen!

Inzwemmen

  • 75 meter borstcrawl: probeer op 60% van je kunnen te zwemmen. – 50 meter schoolslag probeer op 70% van je kunnen te zwemmen. – 25 meter rugcrawl probeer op 70% van je kunnen te zwemmen.
  • 3x 50 meter benen zwemmen met 15″ rust,  eerste 25 meter borstcrawl benen en tweede 25 meter schoolslag benen.

Kern 1 Techniek:

  • 4x 25 meter borstcrawl met 20″ rust. Arm voor arm bijleggen: je maakt een hele arm-cyclus af en begint pas met je andere arm als de eerste hand weer bij de andere hand is. Je mag een pullboy of plankje gebruiken voor tussen je benen. Zorg ervoor dat je je hand op pols hoogte van de andere hand insteekt, je vingers raken het eerst het water. Let erop dat niet je elleboog als eerste het water raakt, dit is namelijk een veel voorkomende fout (elleboog hoog houden). Goed insteken betekent minder weerstand en een gemakkelijker begin voor de volgende slag.

Kern 2 Conditie:

  • 10x 50 meter borstcrawl met 20″ rust. Probeer één tempo te houden. Ongeveer 75% van je kunnen, niet te hard beginnen. Zorg ervoor dat je de 7e t/m 10e keer ook nog netjes kan zwemmen.

Uitzwemmen

  • 50 meter schoolslag, heel rustig.

Prestatief: 950 meter
Tip
Bij het zwemmen draait alles om stuwing en weerstand. Probeer zo weinig mogelijk bewegingen te maken die de juiste ligging in het water verstoren. Zorg ervoor dat je buikspieren een beetje getraind zijn. Dat scheelt een stuk.