Hoe leert mijn kind sneller zwemmen

Deze week zie ik het weer op verschillende plaatsen op social media voorbij komen: de alom bekende opdringerige ouder die wil dat hun kind snel het zwemdiploma wil halen en “waarom duurt het toch zo lang?” Nu kan ik hier waarschijnlijk wel 6 A4-tjes over vol schrijven, maar ik ga het omdenken. Wat kun jij als ouder er aan doen om jouw kind sneller te leren zwemmen? Ja, je leest het goed, “jij als ouder”, niet wij als zwemonderwijzer.

  • Vanaf de geboorte start je met de eerste lessen voor het behalen van het zwemdiploma. Je gaat regelmatig met jouw kind onder de douche. Het is namelijk vanaf de geboorte van jouw kind al een feit dat hij een ander klakkeloos nadoet. Douchen is daarbij heel goed voor de watergewenning. Jouw kind went hier namelijk al aan het verdragen van spetters in het gezicht. Dus nee, niet je hand voor de ogen doen, jouw kind moet hier gewoon aan wennen.
  • Start vanaf 4 maanden met wekelijks baby/peuter zwemmen en zorg, indien je zelf een bad in huis hebt, dat je wekelijks met jouw kind in het bad zit en met hem/haar speelt in het water. Indien je wel naar een zwembad gaat: hier lopen professionele instructeurs rond die het beste met jouw kind voor hebben. Kopje onder gaan hoort daar gewoon bij. Dit is niet om jouw kind of jou te pesten, dit heeft ook alles met gewenning te maken. Het kan zijn dat jouw kind dit niet zo heel leuk vind, maar dit gevoel wordt meestal overgenomen van de ouder die erbij staat…. Denk daar maar eens over na. Indien je dit thuis oefent: altijd blijven lachen en complimenten geven als jouw kind kopje onder is gegaan in bad. Dat is namelijk leuk en niets engs aan!
  • Ga regelmatig met jouw kleine kind zwemmen in een zwembad! Zeker als je geen baby/peuter lessen volgt. Jouw kind went dan alvast aan het water, maar ook aan de omgeving. Het zwembad is over het algemeen geen rustige plek met overheersende stilte. Er is altijd veel lawaai door andere spelende kinderen, gespring en gespetter in het water. Sommige kinderen kunnen hier echt last van hebben, dus laat ze ook hier alvast regelmatig aan wennen.
  • Oh voordat ik het vergeet: jouw kind is geen aap! Hij/zij zal je zeker in het begin wellicht goed vasthouden in het water (in een zwembad). Probeer langzaam dat jouw kind jou los gaat laten. Het is natuurlijk heerlijk als je kind een knuffeltje is, maar doe dat dan weer als je het zwembad uit gaat. Een kind wat vastgeplakt aan jou hangt zal later in de zwemles (als je er ineens niet meer bij bent) dit niet fijn gaan vinden en zich angstig gaan gedragen. Hij is zijn houvast, zijn veiligheid kwijt.
  • Ga veel buiten spelen met jouw kind. Hoe meer het beweegt in zijn jonge jaren hoe meer dat dit ook helpt bij de zwemles. Klimmen, klauteren, rennen, vallen, opstaan en denk ook aan het leren fietsen. Kinderen die bij de start van de zwemles nog niet los kunnen fietsen missen een stukje balans en spierkracht. Twee onderdelen die bij het zwemmen erg belangrijk zijn. En vergeet deze niet: mijn kind mag pas op een sport als het zijn zwemdiploma heeft. Waarom? Als een kind voetballen toch het leukste vindt om te doen, laat hem dat gewoon doen. Het is ook voor de zwemles goed als een kind nog een andere sport beoefend. Wij juichen dit alleen maar toe. Het neemt ook een stuk druk bij de kinderen weg, omdat ze niet mogen doen wat ze leuk vinden vanwege de zwemles. Ik bedoel maar … (oh en zwemmen is ook gewoon een sport hoor)
  • Als jouw kind dan zwemles heeft probeer altijd positief over de zwemles te praten en vraag wat voor leuke dingen hij/zij heeft gedaan in de zwemles. Ter info: ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen niveau. Ga dus ook niet vergelijken met andere kinderen. Je weet niet of die ouders bovenstaand rijtje heel vaak uit hebben gevoerd bijvoorbeeld. 😊
  • Focus niet op de tijd hoe lang jouw kind over de zwemles doet, maar kijk naar de stapjes die het maakt in het leren zwemmen. Ga er niet bij voorbaat al vanuit dat jouw kind binnen een bepaalde tijd het diploma gaat halen. Leg deze druk ook niet bij je kind neer, dat werkt alleen maar averechts. Bespreek dus de vorderingen en nog niet het eindplaatje van het zwemdiploma.
  • Wanneer je iets met de zwemonderwijzer wilt bespreken doe dit dan zonder dat jouw kind erbij is. Vraag eventueel van te voren een gesprek aan. Dit is sowieso handig, want een zwemonderwijzer moet vaak gelijk door naar een volgende les en heeft op dat moment dus weinig tijd. Laat jouw kind dus buiten dit gesprek, want je geeft ongemerkt je frustratie door aan jouw kind waardoor deze wederom druk gaat voelen.
  • Ga ook tijdens de periode dat jouw kind op de zwemles zit regelmatig vrij zwemmen. Is goed voor de spierontwikkeling, watergewenning en het plezier in het water. Vraag van te voren aan de zwemonderwijzer wat nog extra aandacht verdient en oefen daar dan heel even op, maar maak vooral veel plezier met elkaar in het water.
  • Nou vooruit als laatste nog een tip om het voor ons als zwemonderwijzers wat gemakkelijker te maken: wij zijn niet de opvoeders van jouw kind, dat ben jezelf! Wij zien jouw kind vaak maar 45 minuten in een week. Zeg tegen ons niet: pak hem maar hard aan anders luistert hij niet, of, als mijn kind iets niet wil dan hoeft hij het van mij ook niet te doen. Wij hebben vaak 10 kinderen in de les die allemaal een eigen aanpak nodig hebben, die allemaal onze aandacht verdienen en krijgen en die wij proberen zo goed mogelijk te leren zwemmen. Wij hebben over het algemeen een ruime ervaring met het lesgeven aan kinderen, ga er dus vanuit dat wij weten hoe ermee om te gaan. En ja, sommige kinderen doen er wat langer over en anderen zijn een stuk sneller. Maar hee, ze zijn die 45 minuten sowieso in beweging en zitten niet achter een telefoon, Ipad of computer. Dat is dan toch mooi meegenomen.

Voor de duidelijkheid als je dit leest: wellicht heb jij deze tips helemaal niet nodig en ben jij al op de goede manier met jouw kind bezig. Het is allerminst mijn bedoeling om hier ouders mee te beledigen. Wat ik wil bereiken is meer begrip en steun. Er ligt in deze tijd behoorlijk veel druk op een zwemonderwijzer van allerlei kanten. Wij hebben ongeveer het leukste vak van de wereld (vinden wij), maar soms wordt het voor ons ook weleens teveel. Hopelijk kunnen deze tips ons dan weer helpen om elke dag met veel plezier jullie kinderen te mogen begroeten en te zien groeien in het water. Bedankt voor het lezen.